Відбувся конкурс проектів пам’ятника Степану Бандері

Відбувся конкурс проектів пам’ятника Степану Бандері

IMG_1072Конкурсна комісія з визначення місця розташування та кращого проекту пам’ятника Степану Бандері в Луцьку назвала переможців конкурсу. Після таємного голосування кращим визнано проект групи львівських скульпторів, на другому та третьому місцях – луцькі митці. У засіданні конкурсної комісії взяв участь і Луцький міський голова Богдан Шиба.

Як зазначили члени комісії, на повторному етапі проведення конкурсу проекти відзначалися більшою різноманітністю та кількістю, в порівнянні з попереднім. Автори представили по декілька проектів, а також чимало варіантів розміщення пам’ятника. Проте, більшість членів комісії, а також присутні на засіданні ветерани ОУН-УПА погодился, що освячене місце під пам’ятник біля відділення РАГСу є найкращим. Таку  позицію підтримав і Богдан Шиба, зауваживши, що величний пам’ятник видатному українському ідеологу вкрай необхідний в такому „залізобетонному” мікрорайоні, як, до прикладу 33 чи 40 квартали. Натомість у центральній частині міста, де уже стоїть декілька монументів він не є доцільний. Також він висловив думку, щоб слідом за цим постав пам’ятник ще одному видатному українцю – нашому земляку гетьману Івану Виговському. Тоді, як зараз його іменем названо лише невелику вулицю в нашому місті.

Нагадаємо, наприкінці минулого року, конкурсна комісія з визначення кращого проекту пам’ятника Степану Бандері в Луцьку не назвала переможців конкурсу. Тоді у конкурсі взяли участь автори з трьох областей України: Волинської, Львівської і Рівненської. Вони представили по кілька проектів. Члени комісії наголосили, що можливою причиною такого результату було невдало вибране місце для встановлення пам’ятника. За їхніми словами, РАГС (реєстрація актів громадянського стану) – це місце, де відбуваються урочисті події розважального характеру, а “тема Бандери надто серйозна для розміщення пам’ятника біля такої установи”.
Тому комісія вирішила звернутися до міської ради з рекомендаціями про перенесення місця розташування пам’ятника. Члени комісії наголосили, що, доречним було б розташувати пам’ятник Степану Бандері біля історичного факультету ВНУ ім. Лесі Українки чи, наприклад, Палацу учнівської молоді або перед Волинським краєзнавчим музеєм.