Фонд розвитку громади у нашому місті

Фонд розвитку громади у нашому місті

110609_-070У складі Громадської ради при Луцькому міському голові з’явилася ініціативна група зі створення фонду розвитку громади. Ідею створити громадське об’єднання, яке б стояло на захисті інтересів громади міста, подав на засіданні ради голова Асоціації захисту прав молоді Волині Андрій Гаврищук. «При усьому різноманітті громадських організацій у нашому місті немає об’єднання, яке б захищало інтереси не якоїсь соціальної чи вікової групи, а громади міста. Така структура  об’єднувала б у собі зусилля громади і бізнесу, ініціювало б вирішення питань перед владою – і таким чином змогло б звичними механізмами роботи громадських організації працювати на користь усіх лучан», – вважає Андрій Гаврищук.

Ідея викликала жваве обговорення серед учасників ради. Прозвучали сумніви: а чи доцільно створювати таке об’єднання, якщо є громадська рада, завдання якої якраз і полягає у захисті прав усієї луцької громади та налагодженні діалогу з владою.

На це прибічники такої ідеї пояснювали, що громадська рада – дорадчий орган, який хоч і  об’єднує активних і впливових громадських діячів, але за своїми повноваженнями не є громадською організацією  Завдання ради – діалог. А пропонований фонд – можливість створити окрему, по суті своїй незалежну громадську організацію, яка мала б можливість впроваджувати в життя цілі проекти на користь громади міста, і об’єднувати зусилля громади, влади і бізнесу.

Зрештою учасники громадської ради зійшлися на доцільності такого кроку й сформували  ініціативну групу зі створення такого об’єднання. У неї ввійшли учасники Громадської ради голова Волинської медіа-профспілки Богдана Стельмах, координатор проектів Центру громадських молодіжних організацій «Наша справа» Віталій Ліпіч, голова Луцького осередку Пласту Вікторія Демчук, голова Асоціації захисту прав молоді Волині Андрій Гаврищук та заступник голови ВОМГО «Асоціація Молодих Реформаторів (АМоРе)» Дмитро Безвербний.

Подібні фонди, як розповів Андрій Гаврищук, працюють у інших містах України уже довгий час і зарекомендували себе, як ефективні генератори проектів на захист інтересів громади свого міста.