У Луцьку презентували перший конкурс соціальних проектів

У Луцьку презентували перший конкурс соціальних проектів

33512_51792_бомжи08Перший у Луцьку конкурс соціальних проектів презентували у міській раді. Конкурс, який проводить департамент соціальної політики, розпочався 1 квітня, а прийом конкурсної документації триватиме до 30 квітня.

У презентації взяли участь заступник міського голови Анатолій Пархом’юк, заступник директора департаменту соціальної політики Луцької міської ради Ірина Дехтяр та головний спеціаліст департаменту соціальної політики Тетяна Заєць.

Присутніми були і представники таких громадських організацій, як ВОО «Волинські перспективи» (директор – Ніна Пахом’юк), Волинський фонд милосердя та здоров’я (керівник – Лідія Тарасюк), благодійний фонд «Царство Боже» (керівник – Ірина Пасічник), «Софія Шанс», «Імпульс», Центр практичної психології сім’ї «Любисток», Асоціація захисту прав молоді Волині, «АМоРе».

„Важливе завдання цього конкурсу – привернути увагу громадськості до проблеми бездомних та звільнених з тюрем. Адже до сьогодні ці соціальні категорії громадян, при усій гостроті й актуальності цієї проблеми, не звертали на себе належної уваги громадських об’єднань чи благодійників. Звідси – і упереджене ставлення до таких людей, і високий рівень злочинності, випадки рецидивів серед них. Ще одне завдання цього конкурсу – активізувати роботу в цьому напряму саме громадських організацій, які вміють реалізовувати соціальні проекти, і здатні надати процесу організованості й контрольованості”, – сказав заступник Луцького міського голови Анатолій Пархом’юк.

Як було зазначено під час презентації, пропоновані на конкурс проекти повинні стосуватися соціальної адаптації бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі. Пріоритетами щодо цього є такі напрями діяльності як організація притулків та центрів обліку, створення спеціалізованої служби соціального патрулювання, заходи з соціальної реабілітації і адаптації у сім’ї та суспільстві, соціальна та правова підтримка, допомога у відновленні документів, майнових і житлових прав, працевлаштуванні, забезпечення гарячим харчуванням, одягом, взуттям, санітарно-гігієнічні послуги, просвітницька робота щодо толерантного ставлення до бездомних.

Головний спеціаліст департаменту соціальної політики Тетяна Заєць розповіла, що кожен соціальний проект оцінюватиметься за такими критеріями, як змістовність та відповідність пріоритетним напрямкам конкурсу, обґрунтованість витрат у кошторисі та залучення додаткового фінансування. Також при оцінці поданого на конкурс проекту комісія враховуватиме досвід громадської організації у реалізації соціальних проектів. Важливо, що максимально можливі обсяги бюджетного фінансування проектів-переможців становлять до 75 % від загальної суми кошторису витрат на реалізацію проекту.

Як запевнила присутніх заступник директора департаменту соціальної політики Ірина Дехтяр, виконавчі органи Луцької міської ради надаватимуть учасникам конкурсу, а також його переможцям в ході реалізації проектів усю необхідну організаційну, методичну, інформаційну та іншу підтримку.