Повітря без тютюнового диму

Повітря без тютюнового диму

DSC06129Круглий” стіл на тему «Об’єднання зусиль місцевої влади та громади для захисту природного права на чисте від тютюнового диму повітря», зініційований громадським  організаціями АМОРЕ та ВОО ВМГО „ Молодіжний Союз Наша Україна”, відбувся у Луцькій міській раді.

Під  час його роботи було презентував досвід у боротьбі з тютюнопалінням координатор Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» з Черкас Сергій Гончар.

За словами пана Гончара, щороку в Україні від цієї згубної звички помирає 100-140 тисяч осіб, а це, як він стверджує, одні з найвищих показників в Україні.
« У Луцьку боротьбу з тютюнопалінням розпочали чи не найпершими у нашій державі, та й вирішується це питання чи не найкраще, зокрема завдяки принциповій позиції міської ради. Та заборона на куріння буде реалізована тільки тоді, коли люди самі робитимуть зауваження курцям», – зазначив Сергій Гончар.
У свою чергу начальник управління охорони здоров’я Луцької міськради Федір Кошель наголосив, що куріння – найшкідливіша, з точки зору медицини, звичка. «У медичних закладах Луцька віднедавна працюють кабінети, де лікують залежних від цигарок та алкоголю. Туди за допомогою вже звернулося 75 лучан», – констатував посадовець.
Проблемами у місті, вважає заступник Луцького міського голови Анатолій Пархом’юк, є розміщення закладів торгівлі з алкоголем та тютюновими виробами недалеко від закладами освіти, а також загальна культура людей. «Мене дивує те, що зі сторони певних  громадських організацій ми маємо супротив, коли ми намагаємося якось цьому зарадити», – зауважив Анатолій Пархом’юк. «А найбільша проблема – у культурі поведінки людей. Коли закон стане один для всіх – тоді ми подолаємо тютюнопаління”, – додав він.