Формування національної свідомості у молодих лучан

Формування національної свідомості у молодих лучан

9cd19-1156415595-ua-lentaТакою була тема „круглого” столу, що відбувся сьогодні у народному домі „Просвіта” за участю директора департаменту культури і збереження історичної спадщини Сергія Годлевського, представників культурної еліти міста, загальноосвітніх шкіл, училищ, вищих навчальних закладів, громадських організацій. Власне, як і зауважив на початку зустрічі Сергій Годлевський, „круглий” стіл, коли співрозмовники дивляться один одному ввічі, не вийшов тільки з тієї причини, що для обговорення цієї теми прийшло людей більше, ніж очікувалось. Це свідчить, що тема є актуальною і потребує жвавого обговорення.

На початку зустрічі Сергій Годлевський закликав присутніх до невимушеного та неформального спілкування. Він також зазначив, що зараз молодь бере пасивну участь у відновленні українських традицій, вшануванні національних свят, патріотичному вихованні та формуванні національної ідеї. А тому метою цієї зустрічі, власне, і є визначення оптимальних шляхів щодо залучення, зацікавлення молоді до формування національної ідеї.

Варто зазначити, що присутні активно долучилися до обговорення теми, проте в окремих випадках думки молоді і людей старшого покоління не збігалися. Молоді люди вважають, що не потрібно „тиснути” на них чи примусово заставляти відвідувати офіційні заходи, як, наприклад, урочисті збори, академії, приурочені визначним датам. Натомість потрібно осучаснювати заходи, міняти стереотипні підходи до відзначення таких подій. Гарним прикладом можуть бути акція „Українська вишиванка”, „Відкрита ніч у Луцькому замку”, в яких активно взяли участь молоді лучани. Начальник у справах сім’ї та молоді Ігор Гузь зазначив, що таким прикладом може стати і фестиваль альтернативної музики „Бандерштад”, присвячений Степану Бандері, під час якого вдалося зібрати близько 4 тисяч молодих людей. Гурти та колективи, які виступали під час концерту через гасла пропагували національну ідею для всіх присутніх.

Загалом, патріотичне виховання кожного українця повинне розпочинатися ще з колиски, з родинних традицій, зі школи, де на уроках історії викладатимуть правдиву історію власного народу, в вищих навчальних закладах. Попри економічні та політичні негаразди, тема національного виховання та формування національної ідеї є однією з найважливіших сьогодні. Саме на такій думці зійшлися присутні на зустрічі.